20130822

JWJ3 - Menjejak masyarakat Melayu Riau-Lingga


PERJANJIAN London yang ditandatangani antara Inggeris dan Belanda pada 17 Mac 1824 telah memecahkan empayar Johor-Riau-Lingga hingga mengubah alam Melayu buat selama-lamanya.

Perjanjian itu meletakkan Semenanjung Malaysia dan Singapura di bawah empayar Inggeris manakala Kepulauan Riau-Lingga di bawah Belanda, sekali gus memecahkan bangsa Melayu yang tinggal sebumbung dalam empayar kesultanan itu.

Menyertai Ekspedisi Jejak Warisan Jawi III (JWJ III) di Kepulauan Riau-Lingga baru-baru ini, penulis merasakan seolah-olah pulang ke kampung halaman.
Pertama penulis menjejakkan kaki di kepulauan ini, penulis dapat merasakan ia mempunyai banyak persamaan dengan orang Melayu di Malaysia.

Majoriti penduduk di kepulauan ini didiami masyarakat Melayu. Suasana, cara hidup, bahasa, makanan dan kehidupan mereka tidak banyak beza dengan masyarakat Melayu di Malaysia. Masakan seperti asam pedas dan sambal tumis iaitu masakan yang popular di Malaysia juga cukup popular dalam kalangan orang Melayu di kepulauan ini.

Bandar Tanjungpinang dilihat bagaikan metropolis Kuala Lumpur pada awal tahun 80-an dengan deretan kedai, kesibukan kenderaan dan pergerakan orang ramai.

Bagi anggota ekspedisi, Saiful Anwar Yahaya atau lebih mesra dengan panggilan Tok Pol, melihatkan suasana di sepanjang sebatang jalan yang dipenuhi dengan kedai makan di Tanjungpinang mengingatkan beliau pada Kampung Baru, Kuala Lumpur sekitar awal tahun 80-an.

Sejarah orang Melayu

“Makanan, minuman dan orangnya semuanya serupa. Malah teringat kisah lalu makan masakan asli kampung di Kampung Baru,” katanya ketika menjamu selera di sebuah kedai makan.

Namun, kemajuan di Tanjungpinang agak ketinggalan berbanding metropolis Kuala Lumpur dan bandar raya lain di Malaysia.

Semasa dalam perjalanan dengan feri menuju ke sebuah pulau, penulis berkenalan dengan seorang penulis bebas Henry Santoso, 38, berasal dari Batam yang berketurunan Melayu dan Jawa.

Mengetahui penulis seorang wartawan berketurunan Melayu dari Malaysia, beliau tambah bersemangat bercerita tentang sejarah dan kehidupan orang Melayu di Kepulauan Riau-Lingga.

“Kita asalnya satu tetapi penjajah yang memisahkan kita. Hidup orang Melayu di Lingga ini amat banyak persamaan dengan orang Melayu di Malaysia,” katanya yang pernah beberapa kali ke Malaysia.

Menurut Henry, orang Melayu di Malaysia cukup beruntung memperoleh peluang yang lebih baik terutamanya melibatkan bidang pendidikan dan ekonomi berbanding orang Melayu di kepulauan tersebut.

“Walaupun kita dibezakan dengan negara masing-masing, jangan sesekali kita lupa bahawa kita asalnya satu. Kita perlu bersatu sebagai satu masyarakat Melayu,” tegas Santoso.

Ekspedisi diteruskan ke Pulau Benan. Ketika turun dari feri, kami disambut dengan persembahan silat, alunan kompang dan deretan bunga manggar dipegang kanak-kanak Melayu pulau ini.

Menariknya, apabila melihat cara sambutan itu sama dengan cara masyarakat Melayu di Malaysia menyambut tetamu malah bunyi alunan kompang itu amat mirip dengan alunan kompang di kampung halaman penulis di Batu Pahat, Johor.

Menurut Sahlan, 42, yang mengiringi penulis melawat sekitar kampung di Pulau Benan, masyarakat Melayu merangkumi lebih 90 peratus daripada jumlah 1,000 orang penduduk pulau, manakala selebihnya ialah orang Jawa dan kaum Cina.

“Kita memang ada belajar kompang dan silat di pulau ini, yang diwarisi turun temurun. Silat cekak, kuntau dan sendeng masih dipelajari golongan belia sebagai mengisi waktu lapang terutama pada malam hari.

“Kebanyakan daripada kami hidup dengan hasil laut sebagai nelayan. Kami juga sedang berusaha meningkatkan pelancongan di sini dan berharap bidang ini mampu meningkatkan kehidupan kami,” katanya.

Seorang wanita yang dikenali sebagai Hamidah, 49, menghidangkan air kelapa muda dicampur gula Melaka kepada anggota ekspedisi. Bila ditanya di mana beliau belajar membuat gula Melaka, Hamidah menjawab daripada moyangnya di Melaka.

“Saya dan ramai orang di pulau ini ada saudara-mara di Melaka dan Johor. Makanan tradisional orang Melaka seperti asam pedas dan manisan dibuat daripada gula Melaka memang menjadi kegemaran kami di sini.

“Ada juga antara kami yang tahu mengalun muzik ghazal dan menari tarian zapin yang amat popular di Johor,” katanya menambah lagu Gadis Melayu nyanyian Jamal Abdillah menjadi kegemaran masyarakat Melayu Pulau Benan.

Seorang penternak ikan, Mohammad Salim, 51, turut menjemput penulis dan anggota ekspedisi JWJ III untuk menjamu selera di rumahnya.

Lauk sotong masak sambal tumis dan ikan cencaru kering bakar yang dihidang bersama nasi panas walaupun agak ringkas, tetapi cukup menyelerakan.

Selesai makan, penulis dan anggota ekspedisi JWJ III sempat berbual dengan Mohammad Salim berkenaan kehidupan masyarakat Melayu di pulau ini.

“Kami di sini tidak mempunyai peluang sebanyak yang diperoleh orang Melayu di Malaysia, jadi jangan duduk menunggu untuk disuap, rebut peluang dengan sepenuhnya.


“Kaum Melayu telah memajukan Malaysia sejak dulu lagi, jadi jangan sia-siakan penat lelah nenek moyang kamu itu. Mereka lakukannya untuk faedah generasi seterusnya,” katanya. – Bernama

No comments:

Post a Comment